JESS!!! Eli kuten kirjotin toho edellisee teksiin niin ainaki mulle toi Labourin vaalilupaus energian(mm. sähkön) hinnan laskemisesta sopii erittäin hyvin!

Vuokraemäntä siis soitti pari päivää ennen virallista vuokranmaksupäivää (vuokra maksetaan pimeenä tietenkin) ja kysy et onks meillä joku vtn autonominen kämppään sisäänrakennettu "sambuca-margarita biletivoli", koska ollaan kulutettu 4:ssä viikossa sähköö 400 egen € eestä!!!

No tosta ilmotuksesta seuras pari episodii, joiden tarinarungon + "opetukset" (seuraavalle vaihtoon lähtijöille) listaan briiffisti tähän.

Koska kämpät Maltalla on talvikuukausina niin V***N kylmiä niin lämmitettiin kämppää kahella sähköpatterilla mitkä löyty vierashuoneen nurkasta. No me tehtiin se moka, et pidettiin ne patterit kii seinässä about 24/7 suomalaisen mallin mukaan, vaikka ois ehkä puhtaasti vaan ekologisuuden kannalta kantsinu repii johot irti seinästä heti ku huone (huoneet) oli lämpiminä. Näin ollen oltais ainaki säästetty se 400 €, sillä kävi ilmi kun vaihettiin kuulumisia asiaa koskien landlordin (vanha rouva) kanssa, niin sähköpattereita EI EHDOTTOMASTI KÄYTETÄ tollasia määriä, koska ne on niin energia syöppöjä!

No kun asia selvisi niin ei voinu ku nöyrtyä et joo tästähän tää johtu ja et tulipa vaan vanhasta pohjoismaisesta tottumuksesta lämmitettyä taloa tohon tapaan! Kuitenkin jälkikäteen kun kelaan niin ois voinu vuokraemäntä-mummeli mainita asiasta heti kun taloon muutettiin.

Jep ja tiiän mitä kelaatte nyt, et kusettiks toi oliivinvihreä öljymaalauksissa levännyt 40-luvun kaunotar meiltä helpot neljä hunttii, mut tässä tuleekin tarinan opetus suoraan tarjottimella: huolimatta siitä onko sähkö noin kallista tai kuluttaako joku laite (esim. just patteri) tollasia määriä sähköö teidän tulevassa Maltan kämpässä, niin kun muutatte ekana päivänä ja allekirjotatte vuokrasopimuksen niin TARKISTAKAA SÄHKÖMITTARILUKEMA yhdessä vuokraisännän/emännän (toivotaan näin ;) ;) ;) ) kanssa, jotta voitte tarkkailla sitä! Sen mittarilukeman pohjalta näkyy teidän sähkönkulutus (ylläri ylläri) ja sen pohjalta määräytyy sähkölasku! Ja kannattaa myös tiedustella tollasia energiasyöppöjä mörköjä jo etukäteen, jotta niitä osais välttää tai ainaki käyttää oikein (myös sitä energialaskun yleistä hintaa kannattaa tiedustella ns. normikulutuksen pohjalta (luoja tietää mitä se meinaa)). Ja siis selvyyden vuoksi tohon 400 € sisälty myös vesi mut sen osuus oli ylelliset 12 euroa!

Edellisen mainitsin sen takia, koska jos ette oo sisäänmuuttaessa tietosia mittarilukemasta niin siihen viitaten et ootte kuluttanu x-määrän energiaa teiltä voidaan vaatiia periaatteessa mitä tahansa summaa. Ei varmaan yllätä ketään enää tässä vaiheessa tätä verkkosivuproosaa, että me EI oltu tarkastettu tota mittarilukemaa, joten oli kyseessä lämpöpatterit tai ei niin käytännössä joudutaan toi summa maksaa! Noo nää on näitä oppirahoja!! Ainakin nyt on säätkin lämmenny ja patterit on irti seinästä (ja kulutuskin on mittarin perusteella normi, vajaat 100 egee kuussa).

Anyway loppu hyvin kaikki hyvin, uudet mittaritkin asennettiin koko talolle ikään kuin pienenä muistutuksena tästä kalliista lämmön nauttimisesta! Kuitenkaan en kadu, että pattereita käytettiin, oli niin törkeen kylmä. Etenkin aamulla kun heräs ja halus käydä suihkussa 5-asteisessa kylppärissä.

Anyway, tarkkailkaa mittarilukemaa älkääkä panikoiko, että elämä ja asuminen olis täällä sähkön(energian)kulutuksen skitsofreenistä tarkkailua, olkaa vaan alusta asti skarppina niin ei tuu ikäviä yllätyksiä.

"So it goes" - Kurt Vonnegut (Slaughterhouse 5) (meillä sunshine boulevard numba 71)