Mikä Malta?

Täytyy tunnustaa heti alkuun, etten tiennyt Maltasta alunperin paljoakaan. Tiesin, että maa on pieni saarivaltio Välimerellä jossain Sisilian "alapuolella" , se on EU:ssa ja, että virallisina kielinä toimivat englanti ja malta (oma kieli).

Maan historiaa tunsin myös vain muutaman kirjoitettavan lauseen verran. Se oli joskus ollut ristiritarien pääbeissi eli tukikohta, saari kuului 1700-luvun lopusta 1800-luvun alkuun muutaman vuoden ajan Ranskalle, jonka jälkeen se siirtyi taas Englannille josta se itsenäistyi joskus 1900-luvulla.

Kulttuurin oletin olevan "Välimerellinen", mitä se sitten Suomessa asuvalle tarkoittaneekaan. Sanalla välimerellinen varmastikin viittasin yleisesti alueen tunnetuimpiin maihin kuten Italiaan, Espanjaan ja Kreikkaan sekä niihin stereotypioitakin sisältyviin mielikuviin mitä meillä näistä kulttuureista on.

Tämän lisäksi muutama tuttuni on käynyt lomalla Maltalla ja pari opiskelijakaveria aikaisemmin vaihdossa. Tietoni maasta rajoittui aikaisemmin siis edellä mainittuihin niukkoihin faktoihin, opiskelijatuttujen vaihtoblogien yleiseen silmäilyyn ja muistoon uutislähetyksestä vuodelta 2004 missä Italialaisen näköiset ihmiset (ilmeisesti Maltalaiset) riehuivat Vallettan keskustassa Maltan liput kädessä ja huusivat kuorossa "Ei EU:lle" (tämä muisto mielessä tulee olemaan mielenkiintoista havaita kuinka EU myönteinen maa loppujen lopuksi on kyseessä).

Monilla "vaihtaribloggaajilla" on tapana listata jäätävä faktalista kohdemaastaan, mutta itse tyydyin nyt vaan paljastamaan kuinka säälittävän vähän kohdemaastani alunperin tiesin. Jos lukija haluaa virallisia tietoja kuten maan väkiluvun jne. ne ovat helposti löydettävistä tarkoituksenmukaisemmistakin lähteistä.

Miksi Malta?

Kun hakuvaiheessa piti listata maita valitsin Maltan ensimmäisenä ja Iso-Britannian(Wales, Cardiff) toisena. Halusin siis maahan missä puhutaan englantia, mutta ennen kaikkea -pinnallista tai ei halusin vain yksinertaisesti päästä maahan missä olisi lämmin ja aurinkoinen kevät ja siksi siis Malta. Iso-Britanniassa olen käynyt useita kertoja ja varmasti siellä tulee käytyä vielä tulevaisuudessakin. Maan kulttuuri on ihan yleisestikin aina kiinnostanut ja näin edelleen, mutta Maltasta ajattelin heti ettei sinne välttämättä tulisi noin vain mentyä niin todennäköisesti kuin Britteihin.

Hakuprosessi

Hakuprosessi itsessään oli varsin vaivatonta. Omassa yliopistossa piti listata kohdemaat (1, 2 ja 3) sekä perustelut ja alustavat "learning agreementit", jonka jälkeen odoteltiin noin 1,5 kk kunnes saimme tietää mikä vaihtokohde osui kohdalle.

Tämän jälkeen piti tietysti täytellä lippulappusia ja kaavakkeita jonkin verran sekä omaa että vaihtokohteen yliopistoa varten, mutta kaiken kaikkiaan tämäkin oli hyvin selkeää ja ohjeistettua (kv-palveluiden sivut, kv-palveluiden henkilökunta sekä laitoksemme oma amanuenssi auttoivat heti kaikessa erittäin osaavalla ammattilaisen otteella). Hakuprosessi itsessään oli siis hyvin selkeä eikä se vaatinut paljoakaan aikaa. Eli in a nutshell: vaihto ei tule kaatumaan byrokratiaan tai sen hoitamisen jaksamiseen kunhan vain muistaa olla ajoissa hoidettavien asioiden kanssa. Apua kyllä löytyy!

Asunnon löytämiseenkin löytyy apua Maltan yliopiston omilta nettisivuilta ja aina voi olla hyvä ajatus kysyä vaihdossa olleilta opiskelijakavereilta miten he menettelivät missäkin tilanteessa.

Lentoja kannattaa varmasti skannailla sen mukaan, että milloin lukukausi alkaa kohdemaassa jne. saapumisajankohta kannattaa valita ehkä muutamaksi päväksi ennen "koulun alkua", jotta ehtii vähän tottua asuinympäristöön kämppään jne. Lentojen hinnat vaihtelevat tottakai kokoajan, ja jos haluaa mahdollisimman halvalla päästä niin kannattaa kilpailuttaa eri lentoyhtiöitä. Löysin meno-paluu-liput 230€ mikä oli erittäin hyvä diili (paljoa halvemmalla tuskin saa) n. 2 kuukautta ennen lukukauden alkua eli en ollu törkeen aikasessa itekään. Monet ostavat vain menolipun, mutta kelasin et tällä diilillä se on ihan jees, että on paluukin tiedossa (lukukauden loppuun ajoitettu) eikä sekää ole sitova tai mitään.

Opiskelijabudjetillakin voi saada aika kivan asunnon eli kuhan on liikkeellä enemmänkin "hyvällä" mielellä kun "tosi aikasin" niin voi löytyä hienokin cribsi tukikohdaks. Pitää muistaa, että kun lukukausi alkaa täällä helmikuun alussa niin kaikki edelliset vaihtarit on lähteny just ennen joulua eli paras aika vapaana olevien kämppien kannalta on tammikuussa.

Mulla ja tyttöystävällä kävi niin hyvä munkki et Malta oli molempien yliopistoissa (opiskellaan eri kaupungeissa bäck in Finland) hakukohde eli päästiin molemmat tänne kevääks ja asunnon kannalta se tietty tarkotti sitä, et oli mahollisuus yhdistää budjetti eli löydettiin kyllä aika siisti Charlie Sheen 73 neliömetrinen kämppä merinäköalalla (blogin kansikuva partsilta auringonnousun aikaan) St. Julian's -kaupunginosasta. Eli myös te kaikki soolona matkustavat kannattaa muistaa, että jos aikoo yksityisellä asua kämppiksen kanssa niin jos vaan jaksaa ettii niin on mahdollista elää se 5,5 kk erittäin mukavasti samalla hinnalla per naama ku jotkut asuu täällä Maltan yliopiston asuntoloissa (jäätävän kallista siihen nähden et on yliopiston looseja).

Ensivaikutelmat

Lentoajankohta oli aika jees eli Suomesta lennettiin puol seiska aamulla (välilasku Münchenissa) ja saavuttiin Maltalle kolmen aikaan iltapäivällä paikallista aikaa. Vaikka mua oli varoteltu, että ei kannata auringon paisteen hämätä jne. et täällä tulee, sataa ja on kylmä niin täytyy sanoa, että jo kun katto lentokoneesta tätä saarta niin kaikki tää vihreys sai heti hymyn kasvoille etenki ku funtsi sitä lumimäärää ja pimeyttä minkä jätti taakseen. Joo tottakai täytyy varmaan sanoo et täällä on yleensä tähän aikaan vuodesta joku 12 astetta lämpöä ja mereltä saattaa tuulla paljonkin eli hyvä tuulitakki on hyvä olla mesissä. Mut oikeesti kylmää on vasta sisällä näissä kämpissä eli villasukat messiin helmikuuksi no kidding!

Ilmat oli ensialkuun heti paljon parempia ku olin odottanu (ekalla viikolla ei satanu yhtään, pelkkää auringonpaistetta) ja ne muutamat sateet tokalla viikolla oli ihan fine kun oli oppinu lämmittämään kämpän oikein.

Ensivaikutelmat oli heti sään ja vihreyden lisäks erittäin hyvät. Kaikki ihmiset vaikuttaa tosi ystävällisiltä ja se tosiasia, että ventovieraatkin (mm. alakerran kadulla joka aamu suoraan autostaan vihanneksia myyvä about 7-kybäne ukkeli) hymyilee silloin tällöin vastaantullessaan saa munkin masentavan vakavaan naamaan jonkinasteisen luonnollisen hymyn! Tätä ei Suomessa paljon yhtenä elinaikana tapahdu.

Ootin myös, että tää paikka ois ollu jotenki rapistuneempi ja köyhempi kuten esim. Kreikan Kreeta ja Rodos, missä oon käyny. Tottakai täälläkin on vanhaa ja rapistunutta, mutta ainakin oma tulkinta on se, että tää maa tuntuis olevan henkisestikin paljon enemmän lännessä kuin vaan maantieteellisesti. Tottakai infrastruktuuri vaikuttaa siihen ja, koska tää on näin pienellä saarella koko valtio niin kaikki suurimmat kaupungit on ns. yhtä kaupunkia ilman, että ne selkeästi erottuu toisistaan. Katukuvassa on myös niin paljon länsimaisia brändejä, kauppoja, mainoksia, tuotteita, että piraatti t-paita kulttuuri mitä näkee Kreikassa ja Italiassa ei ole vielä iskenyt kaaliin, voihan se tietenkin johtua siitäkin, ettei nyt ole vielä turisti season. Yhtäkaikki yleisestä tunnelmasta olen positiivisesti yllättynyt ja vaikuttunut siitä, että vaikka tämä ilman muuta on "Välimeren maa ja kulttuuri" niin osittain on sellainen fiilis  kuin olisi vain jossain länsi-eurooppalaisessa maassa (esim. Hollanti, Belgia, Luxembourg, Saksa, Ranska), mutta Välimerellä.